Uffe Ellemann ville ikke blive bedt om at gå

Uffe Ellemann ville ikke blive bedt om at gå

I dette interview tager Uffe Ellemann-Jensen dig med bag scenen i dansk toppolitik. Du hører bl.a. nærmere om magtkampene på Christiansborg, valgnatten 1998 og hans til tider spændingsfyldte forhold til medierne.

Se video her!

Han er stadig husket som en af de dygtigste og mest markante udenrigsministre, Danmark har haft i nyere tid. Og måske en af de dygtigste statsministre, som Danmark aldrig fik. 

Navnet er naturligvis Uffe Ellemann-Jensen, Danmarks udenrigsminister fra 1982 til 1993 og Venstres partiformand fra 1984 til 1998. 

TVA-kendis i Folketinget

I dette Korridoreninterview fortæller en humoristisk og veloplagt Uffe Ellemann bl.a. om, hvordan han håndterede en fyreseddel fra Dagbladet Børsen for kort efter at støvsuge Århus for valgstemmer og på overraskende vis komme i Folketinget. Stærkt hjulpet af sin status som kendisreporter på TV-avisen i monopoldagene. 

Valgnatten 1998

Du hører nærmere om sværdslagene og magtkampene på Christiansborgs snoede gange, og så kommer du med på den hektiske valgnat i 1998, hvor Uffe Ellemann fortæller om nederlaget til en ellers undertippet Poul Nyrup Rasmussen.

"Ud på natten (…) sagde jeg til Anders Fogh og Klaus Hjort, flere var vi ikke, at nu ville jeg gå af, og at Anders måtte tage over. (….) En lille uges tid senere indkaldte vi til hovedbestyrelsesmøde, hvor jeg kunne fortælle det til hovedbestyrelsen. Det skulle gå hurtigt. Jeg ønskede ikke, at aviserne ville begynde at spekulere i "går han nu?” eller "se nu at komme ud af vagten!”. Og det blev også modtaget fint. Det er jo tit, at man bliver rost mere, når man er gået, end før,” siger Uffe Elleman om dette stykke politiske Danmarkshistorie.

'Lad mig for helvede høre en politiker'

Trods journalisternes i dag mere nænsomme omtale af den tidligere toppolitiker, er han dog ikke bange for at rette lidt kritik den anden vej. F.eks. når talen falder på mediernes voksende brug af politiske kommentatorer til at fortolke politik. 

"I dag er det ret svært for politikerne at komme til orde. I min tid var de politiske eksperter taxachauffører og herrefrisører. I dag er der jo en syndflod af politiske eksperter, så man engang imellem føler trang til at skrige, "lad mig da for helvede høre en politiker, der er valgt, i stedet for de der abekatte,” siger en spydig Uffe Ellemann-Jensen.

Opskrift på bedre omdømme

I dag Uffe Ellemann-Jensen en flittig og ofte anvendt debattør og kommentator på Tv og radio. Han har haft eget Tv-program med Mogens Lykketoft og er løbende klummeskribent i bl.a. Berlingske Tidende. I dette interview fortæller han endelig, hvordan Danmark kan styrke sit omdømme og tiltrække flere ressourcer. 

"Hvis vi skal passe på ikke at ryge ned bagerst i køen, er der nogle ting, som vi bør gøre anderledes. (…). Vi bør fremme en kultur, der er meget mere åben over for omverdenen. (…). Andre har en opfattelse af, at Danmark er et af de lande, der er mere fjendtligt indstillet og mere lukket overfor fremmede og mere overbeviste om vores egne fortræffeligheder. Det giver det indtryk, at vi er lukkede over for påvirkninger udefra. Jeg siger ikke, det er sådan, men det er det indtryk, vi har formået at skabe af os selv,” siger Uffe Ellemann-Jensen, som herudover anbefaler et voksende fokus på deltagelse i det europæiske samarbejde samt erhvervsorienteret forskning og uddannelse til at styrke Danmarks position.